foto

Kutatás

Fizetési módokhoz való hozzáállás

2022 márciusában 14 országban végeztük el a „Fizetési módokhoz való hozzáállás” felmérést. Felmértük, hogyan változott a fizetés és a mindennapi életben betöltött szerepe.

Kutatásunk alapmodulja a pénzhez való viszony hierarchikus modellje jellemzőit mérő eszköz, amelyet prof. Grażyna Wąsowicz, aki a gazdaságpszichológia, különösen a pénzpszichológia területére specializálódott.

Azt is megvizsgáltuk, hogyan és mikor használunk egyedi fizetési módokat. Milyen szokások, érzelmek és elvárások kapcsolódnak hozzá? Hat szegmenst választottunk ki, amelyek a különböző fizetési módokhoz való hozzáállást képviselik.

Javasoljuk, hogy olvassa el. Az alábbiakban bemutatjuk a Magyarország és a tanulmány által érintett egyéb országok részletes jelentéseit:

Befolyásolta-e a COVID-19 az európai vásárlási szokásokat?

Úgy döntöttünk, hogy ezt a kérdést az EVO* csoport más vállalataival és a Visa szervezetével együtt megvizsgáljuk. Meg akartuk tudni, hogy a  koronavírus-járvány hogyan hatott az európai lakosok vásárlási és fizetési szokásaira. Az ARC Rynek i Opinia kutatási ügynökség több mint 3500 válaszadóból álló mintán folytatott nemzetközi vizsgálatot.

Mi jellemző az európaiak járvány utáni vásárlási szokásaira?

A COVID-19 világjárvány során szerzett tapasztalatok hatására az európaiak szívesebben választják a készpénzmentes fizetést, amit a válaszadók mintegy 80 százaléka meg is erősített. Az adatokból az is kiderül, az európaiak várják a COVID-korlátozások feloldását, hogy többet utazhassanak és nagyobb baráti társaságokban találkozhassanak.

* eService (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország), BOIPA (Írország), REVO és MMB Platební Služby (Cseh Köztársaság), EVO (Németország és az Egyesült Királyság).

Európában az elektronikus fizetést részesítik előnyben és alig várják a világjárvány végét.

Az európai lakosság szívesebben fizet elektronikus úton a COVID-19 világjárvány során szerzett tapasztalataik hatására. Ezt erősíti meg az EVO Group vállalatainak megbízásából készült "Befolyásolta-e a koronavírus-járvány az európai vásárlási szokásokat?” című kutatásban a válaszadók közel 80%-a. A tanulmányt az EVO Group vállalatai hét európai országban készítették el, köztük Magyarországon is. A Visa együttműködő partnerként támogatta az ARC Rynek i Opinia intézet által végzett kutatást.